Informatie over the risico’s van piercings

 

Het piercen gaat gepaard met risico's, dus zorg ervoor dat je goed bent uitgerust en gegeten hebt voor de procedure. Informeer de piercer over medicijngebruik, huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Ga naar www.veiligtatoeerenenpiercen.nl en controleer of de studio waar je de piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning toont aan dat de studio volgt de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Er zijn enkele voorwaarden waarbij het niet aan te raden is een piercing te laten zetten: op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan, op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet, op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen, als je onder invloed bent van alcohol of drugs, en als je zwanger bent.

Het wordt ook afgeraden een piercing te laten zetten als je last hebt van aandoeningen zoals diabetes, hemofilie, chronische huidziekte, allergie voor piercingmaterialen, immuunstoornis, en hart- en vaatafwijkingen. Als je een van deze aandoeningen hebt of antistollingsmiddelen of antibiotica gebruikt, overleg dan eerst met een arts. Meer achtergrondinformatie over deze risico's is te vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Bij het piercen ontstaat er een wond, wat het risico op besmetting met bloedoverdraagbare ziekten zoals hepatitis B en C verhoogt. Het is daarom essentieel dat de piercer hygiënisch werkt om besmetting en ontsteking van je nieuwe piercing te voorkomen. Let erop dat de huid voor het piercen schoon is en gedesinfecteerd, dat de naald en de piercing steriel verpakt zijn en niet met blote handen worden aangeraakt, en dat de piercer handschoenen draagt tijdens de procedure. Het piercen kan pijnlijk zijn, dus raadpleeg je arts als je een verdoving wilt.

Nazorg is cruciaal aangezien een nieuwe piercing te vergelijken is met een diepe wond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Met goede verzorging duurt het 2 tot 12 maanden voordat de wond is genezen. De piercer zal je mondeling en schriftelijk uitleg geven over de nazorg van piercings. Lees dit aandachtig door. Sommige mensen kunnen littekenweefsel ontwikkelen na het zetten van een piercing.

Tijdens het genezingsproces van een piercing is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Probeer de piercing zo min mogelijk aan te raken en smeer geen zalf op de wond of ontsmettingsmiddelen zoals Sterilon® of Betadine®, tenzij een arts dit anders adviseert. Zorg ervoor dat haarspray, gel of andere producten niet in de buurt van een oorpiercing komen. Pleisters mogen alleen tijdelijk over de piercing worden gedragen tijdens het sporten. Het is af te raden om strakke of vuile kleding over de piercing te dragen, evenals het nemen van (bubbel)baden, zwemmen in zwembaden, bezoeken van sauna's en stoombaden. De piercing moet nooit zelf verwijderd worden.

De huid rondom je piercing kan direct na het piercen rood worden en flink opzwellen, dit is een normale reactie. Echter, raadpleeg een huisarts als je je zorgen maakt over de genezing, als je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt, als lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet verminderen, als je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt of de klachten verergeren, of als je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces, bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei- of afstotingsverschijnselen.